tisdag 14 september 2010

Great review! (Swedish)

Lysande recension av Tam och Nydraken i SvD idag, även om bilderna fick lite ris! Jag kopierar från hemsidan:


"I ”Tam och nydraken” avslutar Jo Salmon och Åsa Ekström sin slukareserie Drakriddare på ett för genren överraskande sätt. Att det inte riktigt går som man hoppats får ses som en läsarutmaning. Kul att de vågar!

Berättelsen om Tam, hans vänner och drakarna vore ingen riktig drakberättelse utan en avgörande strid. Den står i staden Demar, mellan en maktlysten adel å ena sidan och folket och drakarna å den andra. Landets kung tvingas välja sida och ställa upp för folk, drakar och frihet.

För stridens utgång är samspelet mellan kvinnligt och manligt av sann betydelse och inte helt oväsentligt är att kvinnligt och manligt inte nödvändigtvis är kopplat till kön. Även det nog en läsarutmaning.

Man sträckläser gärna, och som kritiker gläds jag åt fraser som ”manande röst”, ”virvlande sotflagor” och ”flög fram högt över havet”. Inga märkvärdigheter, men ändå något utöver det mest alldagliga. Enkla fraser som sätter fart på läsarens fantasibilder och kanske utan att man vet varför skapar läslust och längtan efter mer.

Ekströms illustrationer i mangastil fungerar liksom i föregående böcker väl ihop med texten. De förstärker dramatiken och ger, om än med viss övertydlighet, tyngd åt berättelsens känslomässiga intrigmakeri. Det enda jag önskar mig är att bilderna också hade präglats av textens innerliga skildring av titelns nydrake, den drake som föds vart tusende år.För att se recensionen direkt på SvD gå hit

0 comments:

creative advisor: lauren baily Image copyrights: åsa ekström

all text and images: åsa ekström  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP