söndag 12 maj 2013

Maro min Maro

Det är... officiellt! Tror jag. Vi säger det.

Jag och Jo Salmson gör böcker ihop igen! Efter Jo's succéer Alamandrarnas återkomst, Drakriddare och Häxfolket kommer nu serien Maros resa, ute i bokhandlarna 3:e juni, hurra! 
Och det är DÄRFÖR jag har varit för upptagen för att blogga det senaste året, där har vi det. Men det går framåt och del 2 i serien är nästan färdigskissad. 

Jo är ju mästaren när det kommer till fantasy för barn, och med Maros resa kommer ingen bli besviken. Fantastiska twister och vändningar om vart annat, en Game of Thrones för barn, helt enkelt (inte mina ord). Sitter som sagt med slutet på tvåan nu, och vilket slut! Oj oj.

Har fått första tryckexet i min hand så det är fotodags! - men med censuerad text. Man vill ju inte spoila.
Färgerna på omslaget blev inte som tänkt, men där får jag verkligen skylla mig sjäv för att jag inte tittade på provtryck. Men älskar baksidan med sin blanding av blankt och matt. Jättefint!Lite om tanken kring hela serien; jag vet att mina bilder ser likadana ut men ville ändå verkligen försöka hitta en annan form än för Drakriddare. 

1) medan Tam-böckerna (drakriddare) var snirklar all over the place valde jag att hålla en mer sammanhållen form på Maro, så valet föll på ramar kring de flesta bilder i inlagan och raka linjer och kantighet; tänk mer vikingatid än orienten, så att säga (Tams värld var en blandning av rak fantasy och orientaliska inslag).
2) använda raster. Men med måtta. Tre toner, period. Inga graderinger.
3) mer realistiskt tecknad. Nåja, så realistisk som min mangastil blir i alla fall. 

Maro känns... lite vuxnare, kanske. Men ändå i allra högsta grad åt barnen. Det är det jag verkligen gillar med Jo's böcker, är att de aldrig underskattar läsaren i egenskap av att vara barn, samtidigt som dom aldrig glömmer hur det är att vara just det; barn. De lyckas med balansen av spänning, ibland ren fasa och grymhet, samtidigt som det alltid finns en trygghet där; i vänner, ett rykande mål mat, en säng i värmen mitt i äventyret och osäkerheten. Jag tror det finns många anledningar att Jo's böcker går så bra, och jag undrar om vi inte har en av dom just där. 
Och att de är så rikt illustrerade. Det är mycket bilder i Maro, inte riktigt lika mycket som i Tam, men minst en bild på uppslag, ofta två. Så det är bara att jobba på! Men fint blir det! ^

2 comments:

Charlott,  20 maj 2013 13:54  

Vad kul! Längtar till att få lägga mina händer på denna. Är den fylld med många av dina illustrationer`?

Aasa Ekstroem 21 maj 2013 00:32  

Jepp, det är en per uppslag, minst :)

creative advisor: lauren baily Image copyrights: åsa ekström

all text and images: åsa ekström  © Free Blogger Templates Blogger Theme II by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP